nedeľa 31. marca 2013

Škodlivé látky v kozmetike

Ponúkam vám viac-menej abecedný zoznam potenciálne škodlivých látok v kozmetike, pod ním zdroje a ešte taký malý výber z textu jedného článku o syntetických látkach v kozmetike.

Rada privítam názory odborníkov k uverejnenej tabuľke, netrvám na neomylnosti všetkých tvrdení. Myslím, že by to mohlo byť ako s liekmi - aj tieto látky môžu mať (a niektoré podľa mojich osobných skúseností aj majú) vedľajšie účinky, na niekoho vplývajú evidentne negatívne, niekto ich účinky necíti.

AKTUALIZÁCIA: jedna zlatá duša, Amoeba, študentka chémie, mi tabuľku pozrela, doplnila - jej poznámky sú v tabuľke vyznačené zelenou farbou, a pridala aj toto: K ostatným som nechcela nič dopisovať, lebo tie info nepoznám na 100% alebo vôbec. Niekedy sú napríklad syntetické vône oveľa lepšie ako prírodné, pretože nespôsobujú alergie. Dobré info nájdeš napr. na stránke ederma.sk alebo v článkoch od MUDr. najlepšie slovenských alebo českých. Na internete sa to niekedy robí aj tak, že vygúglia fotku nejakého fešáka, oblečú mu biely plášť, pod neho napíšu, že je to Dr. John Smith a že tvrdí, že parafín je z ropy a preto je zlý a je z neho rakovina:))))
Tiež sa rada vzdelávam v kozmetike a často čítam také sprostosti že až..treba mať len dobré zdroje :)


LÁTKA
POZNÁMKA


Acetanilid
Vysoko karcinogénne a toxické farbivo.
Acid red 73
Toxické a karcinogénne farbivo.
Alfa hydroxy kyselina (AHA)
Sú prírodné organické látky. Mnohé z nich sú obsiahnuté v ovocí, spôsobujú jeho kyslú chuť, a sú preto označované ako ovocné kyseliny (kyselina glykolová, citrónová, vínna, jablčná alebo mliečna). V rámci kozmetiky dokážu odstraňovať zrohovatené vrstvy kože a pôsobia ako chemický peeling. Čistia upchaté póry, vyhladzujú jemné vrásky. Súčasne odstraňujú aj drobné pleťové problémy ako akné či pigmentové škvrny. AHA majú tiež vysoký hydratačný efekt a podporujú tvorbu kolagénu, takže udržujú pleť pružnú. Pokožka po ošetrení krémom s obsahom AHA je zbavená povrchových vrstiev kože. Je preto náchylná na pigmentáciu, nesmie sa po dobu až dvoch mesiacov vystavovať slnku. Dlhodobé používanie vedie k nezvratným zmenám na tvári - krémy s vyšším obsahom AHA preto patria výhradne do rúk dermatológov! Podľa toxikológa Jiřího Patočku, http://style.hnonline.sk/veda/568540-jedy-v-kozmetike-toxikolog-spisal-zoznam-na-co-si-dat-pozor
Ale nepoškodzujú :-) sú práveže veľmi prospešné a obyčajným používaním produktu s AHA kyselinami podľa návodu si nemôžeš poškodiť pleť. Oveľa lepšie a účinnejšie je AHA-terapia u skúsenej kozmetičky. AHA kyseliny sú napr. v rôznom ovocí (citrusy a najmä kyslé ovocie), masky z nich sú dobré na pokožku. 
Alumunium chlorohydrate, hliník
Podozrivé z tvorby rakovinotvorných buniek, nachádzajú sa v deodorantoch, znečisťujú živ. prostredie, podozrivý z tvorby alzheimeru – nachádza sa často v antiperspirantoch. Je spojovaný s poškodzovaním CNS. Pridáva sa do antiperspirantov, antacitov a dezinfekčných látok
Predpony chloro, bromo, iodoškodlivé, predpony chlorid, bromid a iodidneškodné
Kto odnaučí ľudí, že antiperspiranty s chlórhydrátom hliníka nie sú škodlivé, tomu dám :-* Nemajú žiadny podiel na rakovine ani Alzheimerovi!! Nevstrebávajú sa cez pokožku a keďže sú aplikované na tak malé miesto, naozaj nemajú ako prenikať do CNS. V deodorantoch sa Al nenachádza.
-anilin, -anilid
Prípravky s týmito slovami, sú to vysoko karcinogénne a toxické farbivá, napr. acetanilid, HC orange 3, Acid red 73, Pigment green 7.
Bentonit Porézna suchá hlina, ktorá mnohonásobne zväčšuje svoj objem, keď do seba vsakuje vodu. Bežne sa nachádza v kozmetických základoch a môže upchať póry a dusiť pokožku.
Benzophenone
Rakovinotvorná látka, kt. spôsobuje alergiu – hlavne v opaľovacích krémoch.
Benzyl alcohol
Umelá vôňa, ovplyv. hormonálnu rovnováhu, ukladá sa do buniek, vysoké hodnoty boli nájdené v materskom mlieku, zrejme spôsobujú rakovinu, môžu negatívne ovplyvniť vývoj plodu, spôsobuje necitlivosť pleti.
Bromocinnamal
Umelá vôňa, ovplyv. hormonálnu rovnováhu, ukladá sa do buniek, vysoké hodnoty boli nájdené v materskom mlieku, zrejme spôsobujú rakovinu, môžu negatívne ovplyvniť vývoj plodu, je vysoko iritujúci.


Ceresin

Diazolidinyl urea Najpoužívanejší konzervant po parabénoch. Primárna príčina kontaktnej dermatitídy.
Dibenzoylmethane
Rakovinotvorná látka, kt. spôsobuje alergiu – hlavne v opaľovacích krémoch.
Dibuthylphthalate
Používajú sa ako zjemňovače a/alebo rozpúšťadlá. Sú vysoko toxické, ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu, sú podozrivé z tvorby rakovinových buniek, tiež z možnosti ovplyvniť reprodukčnú schopnosť niektorých živočíšnych druhov.
Dimethyl oxazolidine
Nebezpečný chemický konzervant, patria sem aj iné s písmenami „dm“ (nezamieňať s výrobkami z DM drogérie). Ide o derivát formaldehydu, ktorý neobsahujú priamo formaldehydy, ale ich uvoľňujú. Formaldehyd je vysoko rakovinotvorný pri vdýchnutí, akumuluje sa v bunkách, poškodzuje bunkové membrány, irituje a zostaruje kožu. Tieto deriváty obsahujú slovo urea (pozor, nezamieňať s Urea, čo je derivát kyseliny močovej a pre pokožku je skvelý).
Dioxiny Potenciálny karcinogénny vedľajší produkt pri procese bielenia papiera v papierňach.


Ethyl paraben
Používa sa na zabránenie rastu baktérií v kozmetických prípravkoch a na predĺženie ich trvanlivosti, je jedovatý, spôsobuje kožné vyrážky a alergické reakcie
...súhlasím, parabény nie sú veľmi vhodné.
Farbivá s „anilin“, „anilid“ – napr. acetanilid
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, silno rakovinotvorné.
Farbivo HC orange3
Toxické a karcinogénne farbivo.
Fluorované uhlovodíky
Bezfarebný, nehorľavý plyn alebo kvapalina. Môže vyvolať ľahké podráždenie horných dýchacích ciest, je bežne používaný ako hnacia látka v lakoch na vlasy.
Formaldehyd
Toxický bezfarebný plyn, je dráždivý a ide o karcinogén. V kombinácii s vodou sa používa ako dezinfekčný prostriedok, fixatér alebo konzervačný prostriedok. Obsahujú ho mnohé kozmetické výrobky a konvenčné systémy starostlivosti o nohy.
Germal II, Germal 115 Obchodné mená pre imidazolinidyl urea a diazolidinyl urea – deriváty, ktoré uvoľňujú formaldehyd, sú toxické.
Glycerín
Sirupovitá kvapalina chemicky vyrábaná zmydelňovaním tukov. Glycerín sa používa ako rozpúšťadlo a zmäkčovadlo. Ak vlhkosť vzduchu nedosahuje 65%, odsáva glycerín vlhkosť z hlbších vrstiev pokožky a odvádza ju napovrch, následkom čoho sa pleť vysušuje zvnútra a predčasne starne
Glycerín=glycerol v primeranom množstve má pozitívne účinky, vysušuje až pri väčších koncentráciách.
Môj postreh: vysušuje v koncentráciách nad 20%
HC Orange 3
Vysoko karcinogénne a toxické farbivo.
Chlorophenol
Phenol, phenyl sú silne dezinfekčné prostriedky, v kozmetike sa používajú ako konzervanty, sú veľmi toxické a pri dlhodobom používaní ničia obal buniek.
Imidazolidinyl urea
Ide o derivát formaldehydu, ktorý neobsahujú priamo formaldehydy, ale ich uvoľňujú. Formaldehyd je vysoko rakovinotvorný pri vdýchnutí, akumuluje sa v bunkách, poškodzuje bunkové membrány, irituje a zostaruje kožu. Tieto deriváty obsahujú slovo urea (pozor, nezamieňať s Urea, čo je derivát kyseliny močovej a pre pokožku je skvelý). Primárna príčina kontaktnej dermatitídy. Formaldehyd sa uvoľňuje pri teplote 100 C.
Iodopropynyl
Podozrivé z tvorby rakovinotvorných buniek, nachádzajú sa v deodorantoch, znečisťujú živ. prostredie. Predpony chloro, bromo, iodoškodlivé, predpony chlorid, bromid a iodidneškodné
Kolagén
Nerozpustný vláknitý proteín príliš veľký, aby prenikol do pokožky. Kolagén obsiahnutý vo väčšine prípravkov starostlivosti o pleť je odvodený zo zvieracích koží a rozomletých kuracích nožičiek. Táto prísada vytvorí na pleti vrstvu, ktorá môže pokožku dusiť, bráni jej dýchať.
Teraz sa pripravujú frakcie kolagénov z rýb, ktoré kožou preniknú. Takýto kolagén je veľmi super! Pripravuje sa aj tzv. atelokolagén z rýb, ktorý sa používa aj ako implantát.




Methoxydibenzoylmethane
Rakovinotvorná látka, kt. spôsobuje alergiu – hlavne v opaľovacích krémoch.
Methyldibromo glutaronitrile
Podozrivé z tvorby rakovinotvorných buniek, nachádzajú sa v deodorantoch, znečisťujú živ. prostredie. Predpony chloro, bromo, iodoškodlivé, predpony chlorid, bromid a iodidneškodné.

metylizothiazolin (MIT)
Při laboratorních testech však již velmi malé množství této látky dokázalo narušit spojení mezi nervovými buňkami nedospělé tkáně krys. MIT patrně narušuje systém enzymaticky koordinovaných spojení mezi buňkami. Odborníci z University of Pittsburgh jsou přesvědčeni, že tato antibakteriální složka může poškozovat nervový systém člověka.
http://kosmetika.doktorka.cz/metylizothiazolin-kosmetice-muze-narusit/
Methylsilanol

Microcristalina
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, silno rakovinotvorné, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte, pridáva sa na ničenie baktérií krémoch.
Táto látka neexistuje, je to len polovica názvu celej zlúčeniny. Asi myslíš Cera microcristallina – mikrokryštalický vosk.
Mineral oil
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte, pridáva sa na ničenie baktérií krémoch.

Nitrophenol
Phenol, phenyl sú silne dezinfekčné prostriedky, v kozmetike sa používajú ako konzervanty, sú veľmi toxické a pri dlhodobom používaní ničia obal buniek.
Oxybenzone
Rakovinotvorná látka, kt. spôsobuje alergiu – hlavne v opaľovacích krémoch.
Ozokerit
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, silno rakovinotvorné, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte, pridáva sa na ničenie baktérií krémoch.
Paraffinum, paraffinum liquidum
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte, pridáva sa na ničenie baktérií krémoch.
Parafínové masky na suché ruky a nohy sú super. Kvázi škodlivý je preto, lebo blokuje dýchanie buniek a voda sa neodparuje ako si to napísala..


Phenol, phenyl
Sú silne dezinfekčné prostriedky, v kozmetike sa používajú ako konzervanty, sú veľmi toxické a pri dlhodobom používaní ničia obal buniek, npar. Nitrophenol, phenolphtalein chlorophenol, phenyllenediamine, phenyediamine sulfate
Phenolphtalein Phenol, phenyl sú silne dezinfekčné prostriedky, v kozmetike sa používajú ako konzervanty, sú veľmi toxické a pri dlhodobom používaní ničia obal buniek
Ale teraz zase nie všetko, čo má v názve phenyl alebo phenol, je škodlivé..Viac ako polovica liečiv obsahuje phenyl alebo phenol :) A v podstate je to to isté..
Phenylenediamine, phenylenediamine sulfat
Phenol, phenyl sú silne dezinfekčné prostriedky, v kozmetike sa používajú ako konzervanty, sú veľmi toxické a pri dlhodobom používaní ničia obal buniek.
Phtahl, phthalate
Používajú sa ako zjemňovače a/alebo rozpúšťadlá. Sú vysoko toxické, ovplyvňujú hormonálnu rovnováhu, sú podozrivé z tvorby rakovinových buniek, tiež z možnosti ovplyvniť reprodukčnú schopnosť niektorých živočíšnych druhov.
Pigment green 7
Toxické a karcinogénne farbivo.
Polyetylénglykol
Môže byť rakovinotvorný, skrýva sa pod označením „parfum“, jeho chemické odvodeniny sa používajú ako emulgátor v after shave (voda po holení), spôsobuje tiež zvýšenie priepustnosti kože pre škodlivé látky.
Polyoxymethylene urea
Ide o derivát formaldehydu, ktorý neobsahujú priamo formaldehydy, ale ich uvoľňujú. Formaldehyd je vysoko rakovinotvorný pri vdýchnutí, akumuluje sa v bunkách, poškodzuje bunkové membrány, irituje a zostaruje kožu. Tieto deriváty obsahujú slovo urea (pozor, nezamieňať s Urea, čo je derivát kyseliny močovej a pre pokožku je skvelý).


Propylene glycol Kozmetická forma ropného oleja obsiahnutá v brzdovej a hydraulickej kvapaline vozidiel a priemyslová príprava nemrznúcich zmesí. Vo výrobkoch pre starostlivosť o pleť a vlasy pôsobí ako zvlhčovadlo. Nájdeme ho napr. aj v rúžoch.
Pri pokusoch na zvieratách sa pri vysokých orálnych dávkach zistilo poškodenie centrálneho nervového systému či patologické zmeny na obličkách. Iné štúdie uvádzajú, že pri kŕmení potkanov 104 týždňov potravou s 5 % propylene glycol sa žiadne poškodenie zdravia nepreukázalo. http://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E1520
PVP/VA copolymer Ropný derivát používaný vo vlasových sprejoch, ondulačných trvalých a v ďalších kozmetických prípravkoch. Možno ho považovať za toxický, pretože jeho čiastočky môžu pôsobiť ako antigény v pľúcach senzitívnych ľudí
Myslíš polyvinylpyrolidón a polyvinylalkohol?
Silicone quateriu
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, silno rakovinotvorné, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte, pridáva sa na ničenie baktérií krémoch.
Sodium lauryl sulfate (SLS), sodium coco sulfate, natrium lauryl sulfate - tenzid (inak aj surfraktant či povrchovo aktívna látka)
Silne dráždi kožu, spôsobuje problémy s pigmentáciou, vypadávaním vlasov. Nezamieňať so sodium laureth sulfate (SLES) – nie je až taký škodlivý. 
SLS sa používa v šampónoch pre je detergentné a penivé schopnosti. Pri dlhodobejšom používaní môže zapríčiniť očné podráždenie, kožné vyrážky, vypadávanie vlasov, šupinatenie kože, lupiny a alergické reakcie. Rýchle sa vstrebáva a zadržuje v očiach, mozgu, srdci a pečeni, čo môže vyústiť v dlhodobé následky. SLS môže spomaľovať proces hojenia rán, spôsobiť očný zákal u dospelých a môže brániť náležitému vývoju zraku u detí. Je považovaný za silné dráždidlo. Najbezpečnejší je amonium lauryl sulfat, pretože má veľkú molekulu a nevstrebáva sa.
V očiach, mozgu, srdci a pečeni – NIE! SLS môže ale nemusí dráždiť pokožku a vysušovať, ako u koho, niekto môže byť naň alergický.
Sodium laureth sulfat (SLES)
Nemá až také dráždivé účinky ako SLS. Môže však viesť k potenciálne karcinogénnemu formovaniu dusičnanov a dioxinov v šampónoch a čistiacich vodách pri reakcií s inými zložkami. Značné množstvo dusičnanov môže takto vstúpiť do obehového systému už z jedného použitia šampónu. Najbezpečnejší je amonium lauryl sulfat, pretože má veľkú molekulu a nevstrebáva sa.
Stearalkonium chloride Chemikália používaná vo vlasových kondicionéroch a krémoch. Spôsobuje alergické reakcie. Stearalkonium chlorid bol vyvinutý v textilnom priemysle ako zmäkčovadlo tkanín a je oveľa lacnejší a jednoduchší na používanie vo vlasových kondicionéroch ako proteíny a bylinky, ktoré by udržiavali vlasy zdravé. Je toxický.
Synthetic colors – chemické farbivá (FD&C, D&C)
Umelým farbivám používaným na to, aby robili kozmetické prípravky „peknými“ by sme sa mali vyhnúť za každú cenu, vrátane farieb na vlasy. Môžu byť označené ako FD&C alebo D&C, nasleduje označenie farby a číslo. Syntetické farby môžu spôsobovať rakovinu.
Syntetické vône (fragrance, parfum, vôňa)
Syntetické vône používané v kozmetike môžu mať viac ako 200 prísad. Nie je možné dozvedieť sa, o aké chemikálie ide, pretože na etikete býva jednoducho napísané „vôňa“, „fragrance“. Tieto chemikálie môžu spôsobovať napríklad bolesti hlavy, závraty, vyrážky, hyperpigmentáciu, kašeľ, zvracanie, kožné podráždenie atď. Nekupujte kozmetiku, ktorá má slovo „parfém“, „fragrance“ v zložení na etikete.
Talek, mastek, steatit
Mäkký šedozelený minerál používaný v niektorých kozmetikách. Jeho vdychovanie môže byť škodlivé, pretože táto substancia je uznaná za potenciálny karcinogén.
Tetrasodium EDTA, BHA, BHT
Konzervanty, poškodenie obličiek.
Triethanolamine (TEA)
Často sa používa v kozmetických prípravkoch na úpravu pH. Tiež sa používa s mnohými mastnými kyselinami na premenu kyselín na soli (stearáty), ktoré sa potom stávajú základom na čistenie. TEA spôsobuje alergické reakcie, vrátane očných problémov, suchosti vlasov a kože a môže byť toxický, keď sa vstrebáva do tela po dlhý čas.
Vazelina
Upcháva póry, blokuje dýchanie buniek, vyťahuje vlhkosť z pokožky, po vysadení zhoršenie stavu pleti, lebo je závislá na produkte.



Písmom Calibri sú v tabuľke informácie spracované zo zdroja, ktorý poskytnem na vyžiadanie.
Písmom Arial sú v tabuľke informácie spracované zo zdroja doktorka.cz (tam voľne podľa ökotest).
Farebným vyznačené sú informácie od chemičky-študentky, ktorá sa mi predstavila pod nickom Amoeba.
V texte pri niektorých látkach uvádzam aj link na zdroj, odkiaľ sú informácie prevzaté.
Ďalšia dôležitá info!  Alergia na parafenyléndiamín (PFD). Pridané 23. 3. 2014.
Parafenyléndiamín pri kontakte s Vašou kožou môže spôsobiť dermatitídu. Niekedy môže trvať dlhší čas (niekoľko dní), kým sa objavia príznaky. Príznaky môžu byť začervenanie, svrbenie, opuchnutie a tvorba pľuzgierov. Ide o čierne farbivo. Príklady výrobkov: farbivá na vlasy, textil, kožušinu, tetovacie farbivá. PFD sa môže nachádzať v chemikáliách na vyvolanie filmu, v atramente do tlačiarní, vo výrobkoch z čiernej gumy.

Vyhýbajte sa týmto látkam alebo zložkám:
• p-Phenylenediamine alebo paraphenylenediamine
Môžete reagovať aj na látky príbuzné k PFD ako napríklad:
• Anilínové žlté farbivá ako p-aminoazobenzene alebo p-Dimethylaminoazobenzene
• 4,4'-Methylenedianiline – gumy, plasty, epoxidové živice
• p-toluenediamine – vlasové farbivá
• Aminobenzene – príbuzné zlúčeniny
• 1-Amino-2-methylanthraquinone – oranžové farbivo.
ZDROJ: http://www.imuno-alergo.sk/kontaktna-kozna-alergia/alergia-na-parafenylendiamin/


Syntetické látky v kozmetike - pozor na ne!
Přítomnost syntetického konzervantu ve výrobku vám prozradí názvy Imidazolydinyl Urea, 2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol, 5-Bromo-5-Nitro-1,3-Dioxane, Diazolydinyl Urea, DMDM hydantoin, Chlormethylisothiazolinon, Methylisothiazolinon nebo -paraben.

Silikonové deriváty poznáte podle zakončení –icone (př. Dimethicone).

Označení
PEG, názvy končící na -eth, polyglycol, polysorbate, či copolyol (např.. PEG-100 Stearate, Steareth-21) se užívají pro polyethylenglycolové deriváty – syntetické emulgátory způsobující zvláčnění pokožky a zvyšující její propustnost.

Látky obsahující slovo
chloro a bromo (př. Aluminium Chlorohydrate, Chloroacetamide, Bromochlorophene) představují syntetické konzervanty, barvy na vlasy a antiperspiranty.
Paraffin, Paraffinum Liquidum, Cera Microcristallina jsou ropné deriváty hojně používané jako přitučňující a viskozitní složky kosmetiky.

Carbomer a látky obsahující slovo acrylate jsou syntetická zahušťovadla, často obsažená v gelech i krémech.

Mezi další syntetické látky v kosmetických prostředcích náleží
náhrady přírodních olejů nebo parafínů – například Isopropyl Myristate nebo Isopropyl Palmitate.

Sodium Laureth Sulfate nebo Sodium Lauryl Sulfate jsou základními mycími a pěnícími složkami řady šampónů a jiných koupelových přípravků.

Propylene Glycol je často používané zvlhčovadlo a rozpouštědlo.

Syntetické UV filtry Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane jsou v přírodní kosmetice nahrazované tzv. minerálními filtry (oxidy zinku a titanu - Zinc Dioxide, Titanium Dioxide).

Parfum značí zpravidla syntetickou parfemaci (pokud není vysvětleno jako směs esenciálních olejů).

ZDROJ: http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/prirodni-certifikovana-kosmetika-nova-ceska-ekoznacka


3 komentáre:

  1. Mozes uviest zdroj, na zaklade, ktoreho si vytvorila tabulku?

    Kaviaren-u-macky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Posli mi, prosim, e-mail, napisem Ti tam. :-)

      Odstrániť
    2. Mail nechem zverejnovat kvôli spamu. Ked kliknes na moj blog KAVIAREŇ-U-MAČKY mozes mi napisat cez kontaktny formular. Dakujem

      Odstrániť